Høyre vil ha oss til å bo i stadig mindre leiligheter, og Høyre-politiker og TV-profil Arve Juritzen (63) hevder et liv i 20-kvadratleiligheter er lykken og en ønskedrøm for mange studenter og single.

Som singel student utenfor boligmarkedet (26) kjenner jeg meg ikke igjen i denne beskrivelsen. Vi drømmer om et godt og trygt hjem i vår egen by, ikke kasser å overleve i.

At single med god inntekt kun har råd til knøttsmå 1-romsleiligheter er et symptom på et sykt boligmarked. Sykdommen er ikke for store boliger, men et boligmarked uten sosiale reguleringer.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Boligpolitikk, ikke bare boligmarked

Der Høyre forsøker å selge single, studenter og unge slangeolje og mirakelkurer, har SV tiltak som faktisk tar problemet ved roten.

SV vil gjenreise Husbanken som en boligpolitisk bærebjelke som gir personer med vanlig inntekt boliglån med gode betingelser. Dette er et vinn-vinn-tiltak: Husbanken vil fungere som et offentlig korrektiv til private banker, og Husbankens fortjeneste kan bidra til sosial boligbygging gjennom finansiering av startlån, offentlige utbyggingsselskap og boligbyggelag og ordninger som leie-til-eie.

Samtidig må vi ta grep for at å leie skal bli et fullverdig alternativ til å eie. En tredjedel av Oslos befolkning leier bolig. Leietakere må få økt botrygghet gjennom rett til tidsubestemte leiekontrakter og et styrket rettsvern, og det haster med å bygge opp et ikke-kommersielt leiemarked i regi av boligsamvirker og kommunene. Dette vil gi rimeligere, bedre og tryggere leieboliger.

Les også

Slik kan 20 kvadratmeter gi rom for en fullverdig opplevelse av god bokvalitet

Ingen sosialistisk utpoi

Et regulert boligmarked er ingen sosialistisk utopi. Norges totalt markedsstyrte boligproduksjon uten sosiale reguleringer, skapt av Willoch-regjeringen på 80-tallet, står faktisk i særstilling i Europa. Framfor å utforske soverom-på-kjøkkenet-løsninger bør byrådet se til hvordan sammenlignbare byer med en vellykket boligpolitikk sikrer sine innbyggere gode, trygge og rimelige hjem.

Wien: Kommunale utleieboliger

Wien har 220.000 utleieboliger som leies ut til folk av alle samfunnslag. Som student kan man for eksempel leie en 54-kvadrats toromsleilighet for 600 euro i måneden av kommunen på tidsubestemt kontrakt, slik at man sikres en rimelig og god bolig livet ut. Dette er lykken og en ønskedrøm.

Danmark: Allmenne boliger

Nesten 600.000 danske husholdninger er organisert som ikke-kommersielle utleieboliger driftet av boligsamvirker. Beboerne har tidsubestemte og rimelige kontrakter, bestemmer selv over driften og får påvirke sine omgivelser.

Finland: Regulering av eierform

Kalasatama er en ny bydel ved vannkanten i Helsinki, litt som Bjørvika. Men i motsetning til Bjørvika, som først og fremst Oslos rikeste har råd til å bo i, sikrer Helsinki her en mer rettferdig by og demper prispresset ved å bestemme at en andel av de nye boligene skal være ikke-kommersielle, offentlig subsidierte og studentboliger. Dette har vi ikke lovhjemmel til i Norge i dag. SV vil ha en lovendring som åpner opp for dette.

Byrådet må ta reelle politiske grep

Det finnes utprøvde politisk virkemidler for et mer rettferdig boligmarked som ikke innebærer å få folk til å bo i bøttekott. Men Høyre har skrotet det rødgrønne byrådets boligsosiale initiativ, og er i gang med å skjønnmale bøttekottlivet gjennom bestilte arkitekttegninger av små bomaskiner som passende nok ikke har mennesker i seg.

Det er ikke dette Oslos studenter og single verken trenger eller drømmer om.

Det haster med reelle politiske grep for å hindre at boligmarkedet fortsetter å være en ulikhetsmaskin.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Grünerløkka er mer enn et symbol på bygdefolks forakt mot hipstere. Det er vår bydel, mine barns hjemsted

Les også

Vil jeg ha døtrene mine på Jessheim eller skal de få bo hjemme til de blir 35?

Les også

Hvis du bor i en skoeske, da bor jeg i en fyrstikkeske

Les også

Uten ryggrad til å stå imot press fra utbyggere bygges det en by uten sjel