Krigene i Ukraina og på Gaza har vist hvor sårbar sivilbefolkningen er når krig bryter ut. Her hjemme har vi – med rette – hatt stort fokus på militær beredskap i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen. Men har vi glemt å diskutere den sivile beredskapen?

Under den kalde krigen bygget vi opp viktig infrastruktur for å ivareta befolkningen ved krig; tilfluktsrommene rundt omkring i landet. Både private og offentlige aktører ble pålagt å bygge tilfluktsrom for å beskytte befolkningen om det ble krevet. Ifølge Sivilforsvaret er det om lag 20 000 tilfluktsrom med plass til 2,5 millioner mennesker i Norge i dag. Samtidig er det ikke bygget et eneste nytt tilfluktsrom siden 1998. Har vi råd til å la være, når vi ser situasjonen nabolandet vårt setter ukrainerne i?

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Men det blir verre. Selv om vedlikeholdet av eksisterende tilfluktsrom og infrastruktur er en plikt, er det grunn til å frykte alvorlig vedlikeholdsetterslep i de offentlige og private anleggene. Kommunerevisjonen i Oslo gjennomførte en omfattende rapport på tilstanden i hovedstadens kommunale tilfluktsrom før nyttår. Den kom med nedslående opplysninger. «Flere av tilfluktsrommene var ikke holdt i forsvarlig stand. Ingen av virksomhetene hadde rutiner og praksis for å planlegge og gjennomføre nødvendig vedlikehold».

Tygg litt på det.

Når det er storkrig i Europa, der nabolandet vårt er aggressor, eksisterte det ikke engang rutiner eller praksis for vedlikehold av hovedstadens tilfluktsrom. Kommunerevisjonen slår fast at manglene gir risiko for at rommene ikke blir satt i drift innen 72 timer i en krigssituasjon, som er fristen. Sivilbefolkningen har med andre ord potensielt ingen steder å gå, om krig bryter ut. Tapene kan bli enorme.

Et tverrpolitisk Oslo bystyre legger til grunn at samtlige anbefalinger fra kommunerevisjonen følges opp.

Nasjonale myndigheter har på sin side dårlig oversikt over situasjonen ellers i landet. Sivilforsvarets siste tall er fra 2013, som viste at 4 av 10 tilfluktsrom hadde vedlikeholdsbehov.

Det har lenge vært en diskusjon om hvorvidt det er riktig å opprettholde sivil beredskap i form av tilfluktsrom. Det er ingen tvil om at de er kostbare å bygge. Sivilforsvaret anslår at de eksisterende har kostet omtrent 50 milliarder kroner å anlegge. Riktig vedlikehold er naturlig nok også dyrt. Noen vil også kunne anføre at de båndlegger for store deler av bygningsmassen, som ellers kunne blitt brukt til noe annet.

Les også

Her kan over 4000 søke tilflukt. Bli med inn i bomberommet ved Akerselva

Imidlertid tror jeg sivilbefolkningen i for eksempel Ukraina er svært takknemlige for den beskyttelsen de har i tilfluktsrom og trygge kjellere. Krigen viser i største alvor at tilfluktsrom fremdeles har livets rett i en moderne krig. Det må vi som samfunn ta til oss.

Eksemplene fra Oslo er grelle, og dessverre neppe isolert til hovedstaden. Man kan spørre seg om vi er naive når vi verken vedlikeholder tilstrekkelig eller bygger nye tilfluktsrom. Regjeringen bør på banen og sette sterkere føringer for hvordan vi skal ta vare på sivilbefolkningen i krig. Kravet om tilfluktsrom i nye utbyggingsprosjekter bør etter min mening gjeninnføres. Før det er for sent.

Akkurat nå lurer jeg på hvor man drar i sikkerhet om krigen kommer til oss.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

En feildimensjonert mastodont midt i sentrum – som blir så dyr at det ikke går an å ta summen alvorlig

Les også

I dag brukes det ressurser på å vekke og jage bort mennesker, heller enn å finne en løsning på de egentlige problemene