En undersøkelse fra Ungdata-junior i 2023 viser at 12 prosent av Oslobarna mellom 10 og 12 år har opplevd mobbing hver 14. Dag. Dette er et høyt tall, som viser at situasjonen er alvorlig for mange Oslobarn.

Det er ingen hemmelighet at å bli ekskludert fra vennegjengen eller få krenkende kommentarer som handler om ens livsstil, utseende og bakgrunn kan få konsekvenser for barna. Selv om vi har gode rutiner for å oppdage mobbing på skolen, opplever fortsatt altfor mange barn dette, og mange foreldre vet ikke hvordan de skal hjelpe barna.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Kan redusere de høye mobbetallene

Utdanningsdirektoratet har laget en guide for å informere barnehage- og skoleforeldre om hvilke rettigheter barna har og hvordan de kan gå frem i situasjoner hvor barn blir utsatt for mobbing. Som med alle andre samfunnsproblemer, er tidlig innsats helt avgjørende. Holdninger og verdier som voksne praktiserer og lærer bort til barna våre i barnehagen og på skolen vil påvirke samholdet mellom dem, ruste dem for fremtiden, og dermed også redusere de høye mobbetallene som Ungdata junior har avdekket.

Under pandemien har Mobbeombudet og Elev- og lærlingombudet fått en del henvendelser fra grunnskoleelever som handler om alt fra fraværstematikk til spørsmål om spesialundervisning og andre temaer som ikke faller under deres mandat. Det forrige bystyret vedtok derfor en sak om å utrede muligheten for å etablere et nytt ombud for barn og unge i Oslo.

Det er ingen lett jobb å redusere mobbetallene, derfor er det behov å styrke kommunens ressurser i møte med mobbing i Osloskolen.

Sammenslåing blir mer slagkraftig

Det nye blågrønne byrådet har nå lagt fram en sak der man ønsker å slå sammen Mobbeombudet og Elev- og læringsombudet til et større og mer slagkraftig ombud med navnet Barnehage,-skole- og lærlingombudet.

Det nye ombudet har et tydeligere mandat som omfatter både Barnehageloven og Opplæringsloven for å sikre en helhetlig oppfølging av barn og unge. I tillegg får det nye ombudet økte ressurser som blant annet går til å opprette fire nye stillinger – noe som vil være en tredobling av dagens kapasitet i de eksisterende tilbudene.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Når mobbingen øker må kampen forsterkes, ikke svekkes

Les også

Debatten rundt pilot-prosjektet har blitt unødvendig karikert

Les også

«Regjeringa snur», lød det. Var planen å lytte til innspill, eller ville de bare stilne protestene?