Arkitekt og fagsjef i Ruter Ola Skar skrev i går et innlegg om Tøyen T-saken. Her gjør han det han har forsøkt i kommentarfeltene på Facebook: Å fremstille seg selv som en debattant som er blitt utsatt for personangrep.

Når debatten er der man ikke ønsker den skal være, forsøker man avsporing. Det er en velkjent strategi, men det komiske er at han avslører seg selv i innlegget.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

For det første, Ola Skar, er du ingen «debattant» som er forsøkt «mobilisert mot». Du er fagsjef i Ruter. I denne saken er du altså i en maktposisjon. Og du har i søknadsprosessen forsøkt å påvirke byggets utforming i retning din personlige smak. Det må du tåle at blir eksponert.

Du påstår om og om igjen at du er utsatt for personangrep. Det er selvsagt bare tull. Mine innlegg i saken er tilgjengelig for alle å lese. Det eneste jeg har påstått og dokumentert er at du skrev er et innlegg i Byutviklere der du ga tydelig uttrykk for at du ikke likte byggets utforming, og at du heller vil ha «noe i tak med tiden».

Deretter har jeg opplyst om at i et dokument publisert 8. mars, kommer det frem at Plan- og bygningsetaten var fornøyde med prosjektet så sent som i desember 2023. Da begynte du å sende dem uttalelser og dokumenter, og etter det var de plutselig ikke fornøyde likevel. Uten at noe annet hadde skjedd i saken.

I tillegg gir du inntrykk av at du har støtte hos Byantikvaren, noe du ikke har. Byantikvaren mente lite om estetikken og deres uttalelse var uansett om et skrotet forslag. Ikke den foreliggende.

Videre har jeg skrevet at prosjektet som du forsøker å endre ble svært godt tatt imot av folk, og refererte blant annet til kommentarfeltene til avisene som omtalte det som kilde.

Er dette virkelig personangrep på deg? Eller er det opplysninger du ikke liker kommer frem? Du sitter ikke på fasiten på hva slags arkitektur er «i takt med tiden» og hva som ikke er det. Ved å forsøke å endre utformingen i favør dine personlige preferanser, til tross for at svært mange liker den, opptrer du som smakspoliti. Det må du tåle å høre uten å ty til desperate forsøk på avsporing.

Og avslutningsvis: Tegning av ditt eget forslag illustrerer hele poenget. Her er den runde formen er beholdt, men byggets sjarmerende utseende er blitt skrapet for alle detaljer.

Inn kommer modernistisk estetikk med visuell fattigdom og stor glassfront. Alt forsøk på kunstnerisk detaljering er blitt slått ned på. I tillegg kommer en bred trapp som skal være et koselig sted man kan sette seg ned. Men ingen i sin villeste fantasi vil finne på å sitte der fordi området er forblåst, trafikkert og usedvanlig kjipt.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Kjære arkitektopprørere, dere har misforstått

Les også

Jeg overlevde en uke utenfor Ring 3

Les også

Oslo kan ikke sitte og vente på at staten skal fikse ting, vi må ta saken i egne hender