Tenk deg følgende scenario: Du er på jobb, og plutselig innser du at du har fått mensen. Du leter desperat i sekken. Sjekker jakkelomma, men finner ingenting. Spør kvinnene i landskapet, men dessverre. Du må på do og gjøre noe med blodet. Dopapir får bli redningen, igjen.

Dette er virkeligheten for mange norske kvinner i arbeidslivet i dag. En undersøkelse gjennomført av YouGov for Tork i 2023 viser at kun 9 prosent av norske arbeidstakere som oppgir at deres arbeidsplass tilbyr menstruasjonsbeskyttelse på kontoret.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Kvinnehelse har den siste fått et økt fokus i media, noe som har fått fremtidsrettede virksomheter til å stille seg spørsmålet: hva kan vi gjøre for å sette fokus på dette hos oss?

Det å tilby menstruasjonsprodukter er en lavthengende frukt de aller fleste kan høste.

Men hva med kostnaden? De er sjokkerende minimale. Det koster etter litt hoderegning noe overraskende rundt 3000 kroner i året å spandere kaffe på ansatte. 365 kroner betaler arbeidsgiver for toalettpapir, såpe og håndtørk.

Til sammenligning koster det en nett sum på 351 kroner å tilby bind, truseinnlegg og tamponger.

For en pris som er lavere enn kostnaden for toalettpapir, kan en bedrift vise at den er fremtidsrettet, attraktiv, likestilt og inkluderende.

Å tilby tamponger og bind på arbeidsplassen, kan dessuten være med på å normalisere mensen. Dette er jo tross alt like naturlig som avføring og urin; den eneste forskjellen er at menstruasjon for mange påvirker både den psykiske og fysiske helsen.

Det er først når vi kan snakke åpent om kvinnehelse, at vi kan tilrettelegge for den.

Å tilby menstruasjonsprodukter på arbeidsplassen er et lite steg for arbeidsgiver, men et stort steg for kvinner.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Mange funksjonshemmede kvinner kan ikke delta i 8. mars-tog

Les også

Følelsene til Oslo-kvinnene er reelle. Det må sinte menn gjøre noe med

Les også

Som kvinne lærer du tidlig å tenke noen steg fram, se en fluktrute og knytte neven rundt nøkkelknippet i lomma