Jeg har bodd mange steder, men jeg har alltid kommet tilbake til Oslo. Det er det mange gode grunner til. «Alt skjer i Tigerstaden» liker jeg å si når venner og familie spør hvorfor jeg liker meg her. Vi har de beste tilbudene i landet, beste universitetene, mest mangfold, de beste shoppingsentrene. Men viktigst av alt har vi noen av de beste fritidstilbudene for barn og unge. Jeg har reist fra øst til vest, til sør utenfor Norge og utenfor EU. Men jeg har aldri sett en klubb ha så stor betydning for lokalmiljøet og for barn og unge som det vi har i Oslo.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Som 11-åring ventet jeg spent på at klubben på Kalbakken skulle åpne. Klubben var det eneste stedet jeg kunne være meg selv. Dette gjelder ikke bare meg. Jeg kjenner og vet om titalls ungdom som fant seg selv og sitt livskall under takene på klubben, og det ønsker Oslo Venstre å dele med resten av byen. Oslo Venstre vil gi flere unge en mulighet til å bruke disse fritidsklubbene, ved å styrke barn og unges rett til en fritidsklubb i sitt nærmiljø. Vi har tatt til orde, og ønsker at flere tar standpunkt i debatten.

Oslos frivillighet har i flere år vært blant de beste på tilbud for barn og unge, og det har gjort en betydelig forskjell i byen vår. Det har ikke alltid handlet om barn og unge, men satsingen på fritidsklubber har gitt ungdom mer mening, og gjort forskjellene i byen mindre.

Etter pandemien så ble klubbene stengt. Ungdom hadde aldri noensinne hatt så få muligheter. Når kriminaliteten økte, skyldte venstresiden på pandemien. Jeg synes det er oppriktig trist at politikerne vi ga tillit til, ikke hadde tillit til folket. Kriminaliteten var en konsekvens av at alle fritidstilbud ble stengt – at ungdom ikke lengre har et tilbud å gå til. Vi ser dette ikke bare i Norge, men i hele Europa, og spesielt tydelig i Sverige. Jeg skal ikke kaste en forbannelse nå, men om vi ikke gjør noe nå, vil det legge igjen et fotavtrykk i Oslos historie.

Jeg ønsker at byrådet setter et større fokus på et skikkelig fritidstilbud for ungdom. Fritidsklubber har eksistert i over 70 år og vi vet fra NOVA-rapporten at de er blant de beste tilbudene vi kan ha.

Vi trenger en klubb i hvert eneste lokalmiljø, med gåavstand fra barne- og ungdomsskoler, med trygge ansatte. Det siste vi trenger er et nytt bydelsprosjekt som gjør barn og unge til testkaniner. Det fortjener vi ikke.

Det er snakk om et felles ansvar, ikke bare for politikerne i Rådhuset, men også alle Oslo-borgere. Fritidsklubber er tross alt helt fundamentale for et godt, trygt ungdomsmiljø i byen vår, og er tydelig med på å begrense ungdomskriminalitet. Dette bør være noe alle er enige med meg i.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Jeg er redd debatten igjen skal preges av stemmer som roper høyt om svenske tilstander og hardere straffer, vi kan heller lære av Grorud

Les også

Manglerud, der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Les også

Vi ser starten nå og det vil bli verre. Ingen skal si at det ikke er en varslet katastrofe