Det er ikke ofte jeg føler behov for å sitere Sveriges tidligere statsminister Olaf Palme, men hans utsagn om at «Politikk er å ville» var det første som slo meg da jeg leste Eirik Mosveens kommentar, hvor han beskylder det blågrønne byrådet for å fare med uærlighet og lureri. For ifølge kommentator Mosveen er det visst kritikkverdig å følge opp løfter som er gitt i valgkampen og i byrådets politiske plattform. Det er en svært pussig innfallsvinkel!

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Bakgrunnen for Mosveens sterke påstand er to saker hvor han mener at byrådet fremmer saker som aldri vil bli gjennomført: Søknad til staten om at Oslo på lik linje med «turiststedene» Flå og Drøbak får ha søndagsåpne butikker, og byrådets ambisjon om gjennomføring av viktige samferdselsprosjekter i Oslopakke 3.

Han sitter allerede på en fasit

Det kan godt hende at Oslo – også ved denne korsvei – vil få avslag på en søknad om å kunne tillate søndagsåpne butikker i deler av Norges største turistkommune. Men skal vi gi opp før vi har forsøkt? Vi kan jo for eksempel vise til vår søsterhovedstad København, hvor dette har fungert utmerket i mange år. Der har de store butikkene og varemagasinene åpent på søndager, mange av de små butikkene velger å holde stengt.

Når det gjelder Oslopakke 3- forhandlingene som starter nå mener Mosveen tilsynelatende at man bare kunne droppet dem. Han sitter allerede på en fasit om resultatet: «Når disse forhandlingene er over, vil ingen av de reintroduserte prosjektene fra de borgerlige være noe nærmere realisering enn de har vært de siste 10 årene». Hvordan kan han vite det? Og hvilke prosjekter er reintrodusert?

Manglerudtunnelen, Røa-tunnelen, Fossumdiagonalen og lokk over E6 har ligget i Oslopakkene nesten siden tidenes morgen, og byrådet vil her prioritere de to førstnevnte. For de to siste vil vi jobbe for midler til detaljplanlegging. Oslopakkene har alltid vært underfinansiert, men man kan jo ikke bare av den grunn vrake prosjekter. Med tydelig prioritering og press mot staten ser heldigvis de fleste prosjektene dagens lys etter hvert.

Ikke lureri å følge opp løftene

Hvis politikere og partiene skulle legge vekk alle standpunkter det til enhver tid ikke er flertall for, kunne man like godt avvikle partipolitikken og overlate styringen til et teknokrati. Det å kontinuerlig kjempe for gjennomslag er jo politikkens innerste vesen. Heldigvis jobber tiden og samfunnsutviklingen ofte for ideer som når de fødes synes uoppnåelige.

Uten standhaftige og tålmodige politikere ville vi kanskje fortsatt hatt NRK-monopol, «containerby» og ingen fjordby, firefeltsvei over Rådhusplassen og trafikkmaskin i stedet for Opera – og Operatunnel – i Bjørvika. Og røykeloven ble ikke akkurat møtt med entusiasme i det brede lag av befolkningen. Vi kan takke politikere som aldri ga opp for endringer vi i dag ser på som en selvfølge.

Det blågrønne byrådets standpunkter både til søndagsåpne butikker og Oslopakke 3 er behørig omtalt i Høyre og Venstres partiprogrammer, og i byrådserklæringen. Det er dette vi har lovet velgerne å kjempe for, og da er det ikke «lureri» å faktisk følge opp løftene. Uansett om det innebærer å kjempe i motvind fra den til enhver tid sittende regjering. Et byråd som ikke har ambisjoner om endringer og utvikling har ikke livets rett.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Mistanken om uærlighet og lureri melder seg stadig når det gjelder dette byrådet

Les også

En feildimensjonert mastodont midt i sentrum – som blir så dyr at det ikke går an å ta summen alvorlig

Les også

Grünerløkka-mann (57) ble valgt til nestleder i et stort partilag i en annen by