Kollen-besøkende legger hvert år igjen over 120 millioner kroner i Oslos butikker, hoteller og uteliv. Men det legges også igjen enorme mengder med søppel i Marka. Holmenkollen Skifestival har så langt tatt regningen for rydding og folks sikkerhet. Den er på opp til 1,5 millioner – penger som skulle gått til skisporten. Vi ber en høylytt bønn om at publikum og kommunen blir med og tar regningen.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Til helgen er det igjen klart for folkefest med verdenscuprenn i langrenn, kombinert og hopp Holmenkollen. World Cup i Kollen trekker hvert år tusenvis av turister til Oslo, og TV-bildene fra Marka går verden rundt. I over 130 år har skirennene i Kollen skapt glede og begeistring for både publikum og utøvere, og arrangementet kan trygt regnes som en del av den norske kulturarven.

Inne på arenaen har vi i Holmenkollen Skifestival ansvar for utøvere og de rundt 50 000 publikummerne. Men utenfor arenaen er det også fest. Den foregår i Marka, på kommunal grunn. Der samles oppimot 30 000 mennesker, de hygger seg langs løypene og sørger for god Kollen-stemning foran TV-kameraene og løperne.

Det som skjer i Marka, skjer i utgangspunktet på eget ansvar. Men vi i Holmenkollen Skifestival ønsker sterkt at Kollen skal være en familiefest, der alle føler seg trygge og ivaretatt. Derfor betaler vi hvert år for hjelp fra Røde Kors og vaktselskaper, og vi koordinerer arbeidet til politi, etater og mange andre involverte. I tillegg kommer regningen for ryddejobben etter at festen har lagt seg. Hvert år legges det igjen store mengder med søppel i Marka.

Alt i alt koster dette arbeidet oss nesten 1,5 million kroner. Det er mye penger for et arrangørselskap som i høy grad baserer seg på frivillighet, uten kommersielle formål. Konsekvensen er at Kollen går i minus, og at penger som kunne gått til langrennssporten blir borte.

Vi har flere ganger henvendt oss til Oslos tidligere byråd for å be dem med på et spleiselag. Responsen har vært laber. Vi er blitt møtt med utsagn som «om dere ikke hadde laget skirenn i Kollen, hadde det heller ikke vært folk der – dette er deres problem». Vi har generelt et veldig godt forhold til Oslo Kommune, og vi håper det nye byrådet ser verdien av folkefesten i større grad enn sine forgjengere.

Ifølge en rapport fra Sponsor Insight, er de totale økonomiske ringvirkningene som skapes av Holmenkollen Skifestival i lokalsamfunnet på nesten 240 millioner kroner. Bare de tilreisende, mange av dem fra Tyskland, Frankrike, Polen og Sverige, legger igjen 120 millioner.

Holmenkollen er verdenskjent, et av våre nasjonalsymbol. Femmila er en del av vår kulturarv. Derfor håper vi at Oslo kommune vil bli med på et spleiselag for å rydde opp når medaljene er delt ut og TV-kameraene er skrudd av.

I mellomtiden ber vi publikum om å bli med på en ryddedugnad for å ta vare på Marka. Det er to enkle måter å delta: Helst ved at du er en god gjest og plukker opp etter deg – vi deler ut søppelsekker og setter opp mange innsamlingsplasser. Eller du kan bidra via vår MarkaVipps-aksjon til vippsnummer #907358. Tar du turen til Holmenkollen i år vil du også finne informasjon om hvordan du kan delta. Det gjør du og på våre nettsider.

Pengene går til lokale idrettslag som hjelper oss å plukke søppel og blant annet Røde Kors som passer på at de som du er glad i er trygge når de er i Marka. Folkefest blir det uansett, men vi har alle et ansvar for at Marka er ren når festen er over.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Takk for alt du har gjort for byen min, Christian Ringnes, men fyrverkeri ble et spetakkel

Les også

Oslo, jeg vil alltid være din

Les også

På kvelden forvandles plassen til et skummelt og utrygt sted