Avisa Oslo skriver mye om støy. I Frognerveien ligger naboer våkne, i blant fra torsdag til søndag, til tuting fra en kø av drosjer som frakter og henter gjester til utestedene på Solli plass og i Bygdøy Allé.

På den andre siden av Akerselva på Sandaker har Thomas Mythe og samboeren ufrivillig nattklubbstemning inne i leiligheten, på grunn av støy fra baren i etasjen under. Sånn har det vært i to år.

Når vi skriver sånne saker er det alltid noen - de er få - som godter seg: «Når man bor midt i selveste gryta lissom, bør man ikke da forvente lyd og liv?»

Det er vås. Folk er var for ulike lyder og støy er ikke noe tull. Hvor godt fungerer du uten søvn to netter?

Halve stor-Oslo er utsatt for støy

Den kjipe nyheten først. Forbered deg på mer støy i byen. I Oslo er restaurant og utelivet i oppsving, parkene blir forvandlet til festivaler om sommeren, boliger bygges og kollektivtrafikken skal bli bedre.

Vi skal bli flere, og planen er å fortette med boliger i nærheten av der trafikken kjører forbi. Da er det gitt at vi må godta at trikken, T-banen og tog durer og hviner.

100 000 folk er utsatt for slikt støy, og siden 2011 har det økt med 23 prosent, står det i Bymiljøetatens handlingsplan mot støy i Oslo byområde (2018-2023).

Det mest plagsomme støyen er den skjulte, som eiendomsmeglere ikke snakker om eller selger eller utleier ikke har interesse av å oppgi

Det vil heller ikke gi seg. I handlingsplanen står det, ganske ærlig: «Fortettingspolitikken som føres er en utfordring i arbeidet med å redusere antall personer som plages av støy og vibrasjoner», og «styrking av kollektivtransporten vil gi fortsatt vekst i antall støyutsatte i Oslo byområde.»

Kollektivtrafikken frakter oss dit vi skal og gir for det meste forutsigbart støy. Trikken er synlig, vi vet at den kjører forbi. Et annet tall i handlingsplanen understreker hvor alminnelig støy i Oslo er.

500 000. Halvparten av oss bor som i stor-Oslo er utsatt for støy fra veitrafikk over anbefalt nivå på 55 desibel, og verst er det for dem som bor tett på Ring 1, 2 og 3. Heller ikke her er noen rask løsning i sikte, ifølge planen. Støyskjermer settes opp, men hjelper bare litt.

Den skjulte støyen eiendomsmeglere ikke snakker om

Denne støyen mener jeg ikke er den verste, fordi den er mulig å forutse. Den som flytter til vinduer ut mot Kirkeveien på Majorstuen eller Uelands gate på Kiellands plass bør vite at det vil bråke. Det er årene som binder byen sammen.

Det mest plagsomme støyen er den skjulte, som eiendomsmeglere ikke snakker om eller selger eller utleier ikke har interesse av å oppgi. Og den er nesten umulig å høre på stille formiddager i helgene når de fleste visninger er.

«Soverommet vender inn mot stille bakgård», er stort sett den eneste opplysningen om støy i en boligannonse. En for ærlig megler risikerer at kjøperen rygger ut eller ikke kommer på visning. Så de skriver heller forsøksvis forlokkende billedtekster om hvor lekkert interiøret er, og legger til nærområde-bilder om hvor nære skolen, kafeen og kjøpesenteret er.

Hva er viktigst? Lekkert interiør eller en god natts søvn? Derfor må du gjøre egne undersøkelser.

Hvordan er området på kvelden?

Å vite hvordan nabolaget ser og høres ut gjennom døgnet må folk ta seg tid til. Inspiser området midt på dagen på en hverdag, og sent på kvelden en helg. Ta med en stol og sett deg på fortauet for å observere hva som skjer, og hvor godt det høres.

Hvor mye varelevering er det, hvor mye bråker gjestene i baren i første etasje, og hvis lokalet står tomt er det nyttig å spørre gårdeier hva slags næring lokalet er regulert for. Hvilke kommende samferdselsprosjekter som skaper støy, ligger i horisonten? På Byggfakta er alle planlagte byggeprosjekter i Oslo - og de er mange - ramset opp.

Hadde jeg fulgt rådene jeg nå gir, hadde jeg visst at der jeg bor bærer veggene lyd, og leiligheten ligger langs en rute studenter går hjem fra byen. Ofte om sommeren kan jeg høre prat, sang og i blant hulking klokken 03.00. Jeg våkner lett, og ligger med spisse ører for å høre hva som gråtes over.

For noen er lyden av byen og bråket fra parkene, eller folk som går forbi under soveromsvinduet litt påseilet, en påminnelse om at vi har ulik rytme og bruker byen på skift. Støy som kan få deg til å falle i søvn kan være andres mareritt. Da må vi vise hensyn.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Det ser ut som en muslimsk lærd sitter i retten. Skinnet bedrar

Les også

Fotballøkka er borte og nye blokker har tatt over. Regnestykket går ikke opp