En av KrFs viktige seire i skolepolitikken er innføringen av mobbeombud i alle fylker. Kampen mot mobbing har vært en hjertesak for oss helt siden Kjell Magne Bondevik for 20 år siden satte det på dagsorden som statsminister.

På onsdag skal bystyret behandle et forslag fra byrådet som vi frykter vil svekke kampen mot mobbing. Byrådet foreslår å slå sammen mobbeombudet med ombudet for elever og lærlinger. I mandatet for det nye ombudet er også arbeidet med å bekjempe mobbing fjernet.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Mister vi noe på veien?

Det er gode grunner for å endre ombudsordningen og å endre begrepsbruken. I dag er forståelsen av mobbing som fenomen i endring. I fagmiljøene har man fått et mer helhetlig fokus på opplevelsen av å høre til, og å være en verdsatt person i et gitt fellesskap. Med dette beveger man seg bort fra et sterkt individfokus på «mobber» og «mobbeoffer», til at ansvaret for det psykososiale miljøet i større grad blir tilegnet voksne. For å få en mer helhetlig tilnærming til arbeidet med det psykososiale miljøet i skolen, er det derfor fornuftig å slå dagens mobbeombud sammen med elev- og lærlingeombudet.

Det store spørsmålet er om vi mister noe på veien. Når det ikke lenger er noe som heter mobbombud, hvordan skal da elever og foreldre vite at det er Barnehage-, skole- og lærlingeombudet de skal kontakte?

Du må enten ha svært god hukommelse for å huske at det nye ombudet også inkluderer det gamle mobbombudet, eller du må lese nøye i mandatbeskrivelsen for å vite at det er der du kan ta kontakt om mobbesaker. I den grad det er meningen at de fortsatt skal gjøre det.

Det er derfor grunn til å frykte at den praktiske konsekvensen av byrådets forslag ikke blir en sammenslåing, men at mobbombudet forsvinner.

Vil drukne i andre ansvarsområder

Vi er også kritiske til at byrådet foreslår å fjerne arbeidet mot mobbing fra mandatet til det nye ombudet. I dag sier mandatet at ombudet «skal arbeide mot alle former for mobbing, krenkelser, trakassering og diskriminering av barnehagebarn og elever i Oslo».

Ved å fjerne dette punktet er KrF bekymret for at det målrettede arbeidet for et godt psykososialt miljø, med fravær av mobbing, trakassering og krenkelser, vil drukne i det nye ombudets mange ansvarsområder.

Vår tydelige beskjed til hele bystyret før onsdagens møte er derfor følgende: At forståelsen av mobbebegrepet er i endring, gjør det ikke mindre viktig å arbeide mot fenomenet mobbing, som i mange tilfeller fører med seg livslange negative konsekvenser.

Mobbingen øker

Byrådet fremmer disse forslagene samtidig som vi får nye tall som viser at mobbingen øker. Elevundersøkelsen fra 2023 viser en tydelig økning i antallet som opplever seg mobbet på alle trinn. Dette er det andre året på rad at mobbetallene øker, etter en lengre periode med relativt stabile tall. Samtidig viser undersøkelsen at motivasjonen blant elevene for å lære går ned.

Det er ingen tvil om at arbeidet mot mobbing er krevende, særlig i møte med fremveksten av nye digitale flater.

For å sikre at kampen mot trakassering, utestengelse og mobbing fortsatt står høyt på dagsorden i Osloskolen fremmer KrF forlag om at byrådet skal legge fram en egen sak for bystyret om hvordan den delen av arbeidet med det psykososiale miljøet som tidligere falt innenfor mobbebegrepet kan styrkes.

Av samme grunn vil KrF også støtte forslaget fra Rødt om å beholde arbeidet mot mobbing i mandatet.

Når mobbingen øker må kampen forsterkes, ikke svekkes.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Et nytt og større ombud blir mer slagkraftig

Les også

Debatten rundt pilot-prosjektet har blitt unødvendig karikert

Les også

«Regjeringa snur», lød det. Var planen å lytte til innspill, eller ville de bare stilne protestene?