I dag har stadig flere, også eldre, oslofolk ikke råd til å eie sin egen bolig. Dette er en utvikling som ikke kan fortsette. Likevel er Høyre og Venstre i gang med å avvikle den sosiale boligpolitikken MDG har stått i spissen for i åtte år, hvor vi har flyttet byutviklinga fra utbyggerne tilbake til innbyggerne, gjennom løsninger som Oslobolig og etablerer-boligmodellen.

Vekk er nå de 250 millionene MDG i byråd skulle bruke for å sikre folk med lavinntekt boliger under markedspris. I stedet skal de nå brukes til å kutte eiendomsskatt for villaeiere.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Endringene som foreslås i leilighetsnormen – som åpner opp for flere små boliger – er en gavepakke til utbyggerne som tjener seg rike på høye boligpriser, og som i dag bremser utbygginger de mener ikke blir lønnsomme.

For det holder ikke, slik Høyre påstår, å bygge seg ut av boligkrisa med knøttsmå leiligheter.

Veldig mye av boligbyggingen er tenkt å tas i store samlede områder. Det er rett og slett en grense for hvor mye man får solgt på tegning i et område samtidig. Det begrenser hvor mange boliger utbyggerne er villige til å bygge. Flere mindre boliger vil skade barnefamiliers mulighet til å bo i Oslo, i alle fall etter hvert som familien blir større. Vi vil heller ha et mangfoldig bysentrum, hvor det også er plass til barnefamilier.

Skal vi løse krisen i boligmarkedet, er det mange ting man må ta tak i. Sikkerheten for leietakere er en av dem, men det kan ikke være det eneste svaret på boligproblemet. Vi må finne løsninger som ikke gir en fastlåsing av forskjellene – der de som har havnet utenfor boligeierskap må være avhengig av politisk godvilje resten av livet for å bo trygt.

De som ikke fikk kjøpt seg et sted å bo som 25-åringer som nå nærmer seg 40, må få mulighet til å sikre seg for fremtiden, ta del i den økonomiske friheten og sikkerheten som hører med boligeierskap, og være med å bidra til at norske eiendommer er i norske hender.

Boligpolitikken sto stille under den borgerlige regjeringen. Dagens rødgrønne regjering har nå levert en boligmelding som vi har hatt store forventninger til. Husbanken er et svar den heldigvis peker på, og det er vi helt enige i. Vi mener samfunnsoppdraget bør endres slik at flere kan få gunstige lån til å bygge bolig. I tillegg må lovverket endres slik at det blir mulig å bestemme andel leiligheter med sosial profil i reguleringer. Staten må også åpenbart ta en mer aktiv rolle i boligmarkedet, og sørge for at mange nok boliger kan kjøpes til lavere pris enn markedsprisen.

Men Oslo kan ikke sitte og vente på at staten skal fikse ting. Veien fra boligmeldingen til et bedre boligmarked i Oslo er lang. Vi mener Oslo derfor selv må ta grep, og starte arbeidet.

Nå trenger vi et boligsosialt forlik i Oslo, på tvers av de politiske blokkene i bystyret. Det er tross alt vår felles by og våre barns by det handler om. Oslo MDG mener et slikt forlik bør sikre at vi i Oslo:

  • Etablerer en egen husbank for å realisere byggingen av boliger og studentboliger.
  • Bruker Oslo kommune sin forkjøpsrett til å sikre at bygårder kan selges videre som rimeligere boliger, eller bli rimeligere utleie- eller studentboliger.
  • Bruker kommunens eierrolle for å sikre realisering av boligprosjekter. Ved å f.eks. kjøpe en større andel av boligene i boligprosjekter gjennom Oslobolig.
  • Satser på enn reell leie-til-eie -ordning av kommunale boliger, så folk som bor i en kommunal bolig skal kunne få muligheten til å eie sin egen bolig
  • Setter i gang et «studentboligløft» hvor Oslo i samarbeid med SiO, ikke-kommersielle aktører, og staten sikrer at disse aktørene får tilgang på nye tomter og midler til å realisere prosjekter.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Bøttekottlivet er verken lykke eller en ønskedrøm

Les også

Hvis du bor i en skoeske, da bor jeg i en fyrstikkeske

Les også

Slik kan 20 kvadratmeter gi rom for en fullverdig opplevelse av god bokvalitet