Olafiagangen er fortsatt blant de mest utrygge steder i Oslo, til tross for Oslo kommunes innsats de siste årene for å gjøre området tryggere. Det skyggelagte og forsømte byrommet skremmer forbipasserende og gir grobunn til rus og kriminalitet. Og dette skjer rett ved ungdomsklubben og nabolaget på Grønland.

Når kan vi forvente varige virkningsfulle tiltak fra kommunen og politikere?

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Olafiagangen er et stort offentlig område som ligger inntil Akerselva og Vaterlandsparken i forlengelsen av Smalgangen på Grønland. Store deler av Olafiagangen ligger under Nylandsbrua. Uterommet domineres av massivt grå tak, mange betongsøyler og grått underlag. Bygulvet er dekket av fuglebæsj, matrester og søppel. Kombinasjon av det fargeløse og møkkete gjør at Olafiagangen fremstår som lite hyggelig og dystert.

Plassen brukes primært som snarvei mellom Grønland og Bussterminalen/Oslo S. På dagtid er det mange som beveger seg her og man føler seg relativt trygg, men på kvelden forvandles plassen til et skummelt og utrygt sted. Man husker straks at dette område er kjent for både dopsalg og kriminalitet. De fleste foretrekker å ta en omvei når det er mørkt ute for å føle seg tryggere. De som våger å gå her etter mørkets frembrudd, skritter raskt gjennom i håp om at det er ingen som overfaller dem fra bak søylene.

Oslo kommune har gjort flere permanente tiltak for å gjøre Olafiagangen tryggere. Det ble etablert belysning, parkeringen ble fjernet, sittemøbler ble satt ut og lekeplass kom på plass. Det ble gjennomført midlertidige prosjekter som «Sommer på Vaterland» i 2019, «Olafia skøytebane» i 2020 og 2021 og «SuperGrønland» fra 2020 som bidro til aktivisering av området. Behovene ble kartlagt, evaluert og erfaringsnotat ble lagt frem i 2023. Evalueringene viser at så fort de organiserte midlertidige aktivitetene opphører, vender rus og kriminalitet tilbake. Allmennheten og beboere slutter å oppsøke området. Og slik fortsetter den onde sirkelen.

I år har kommunen satt av en halv million kroner til midlertidige sommer aktiviteter for barn og unge i Olafiagangen, tilskudd som kan bevilges etter søknad. Ville ikke det heller være bedre å bruke disse midlene på permanente tiltak?

Området er gjennomevaluert og nå er det behov for varige tiltak fremfor alle disse midlertidige. Etablering av en bedre permanent belysning må være første prioritet. Videre må det opprettes flere tydelige ganglinjer på langs og på tvers av området, slik at det ikke blir mørke restarealer som inviterer til uønskete aktiviteter og atferd.

Byrommet fremstå som oversiktlig for at mennesker skal føle seg trygg her. Kommunen må ta mer driftsansvar for området og få opp bedre renholdsrutiner. Ingen vil bruke område som er full av søppel og fugledritt til rekreasjon.

Organiserte aktiviteter hjelper betraktelig, men det ville vært enda bedre å få inn tiltak som ville tiltrukket allmennheten uoppfordret, som for eksempel kunst. Lyskunst kunne være et tiltak som både tiltrekker allmennheten og samtidig sørger for mer belysning.

Ingen skal være redd for å bevege seg i offentlige rom i Oslo. Kommunen og politikere må lytte til beboere og politiet og gjøre permanente bygrep i dette uterommet! Det er helt absurd at vi aksepterer at på utsiden av ungdomsklubben, som skal være sosial møteplass og rusfri arena for ungdommer, herjer rus og dopsalg. Vi kan ikke sitte og vente på at Nylandsbrua blir revet og Olafiagangen får ett nytt liv! Det kan og må gjøres grep nå for å bryte den onde sirkelen!

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Grønland trenger mer enn noen bilfrie uker i året