Nylig gikk landbruksminister Geir Pollestad ut i VG og oppmuntret norske kommuner til å bygge ned mer natur. Rett nok var klima- miljøministeren rask med å påpeke at utspillet ikke er regjeringens politikk, men skaden var allerede skjedd. Pollestads utspill har gitt fornyet ryggdekning til akkurat den politikken Norge og naturen trenger mindre av.

Vedtak for vedtak, bit for bit, tillater norske kommunestyrer at vi bygger ned hundremeterskoger, myrer og andre sårbare økosystemer. Totalt 44.000 naturinngrep, bare de siste fem årene, viser undersøkelser utført av NRK. En ny vei her, en ny barnehage der og vipps så blir naturen borte.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

For det mangler ikke på gode, samfunnsnyttige formål å bruke arealene til. Påvirkning og argumenter fra næringsliv og utbyggere legger ofte et stort press på lokalpolitikere, spesielt i kommuner som sliter med fraflytting og lave folketall. Eller som i min egen kommune, der presset på boligmarkedet stiller høye krav til oss for å få fart på boligbyggingen. Da er det ikke alltid lett å stå på naturens side.

Vårt enkleste og billigste tiltak

Det er kommunene som sitter med myndigheten til å avgjøre om natur skal bygges ned eller ikke, men det er også kommunene som i størst grad opplever konsekvensene av de samme naturinngrepene. Naturen absorberer enorme mengder klimagasser, den beskytter mot flom og ras og den gir oss livsnødvendige tjenester som ren luft, mat og rent vann. Mer natur er både vårt enkleste og billigste tiltak for å løse klimakrisen, og vår beste forsikring i møte med konsekvensene av klimaendringer.

Dersom regjeringen skal ha en troverdig sjanse til å nå egne og internasjonale naturmål, så er de dessuten helt avhengige av kommunepolitikere som står på naturens side. Men da trenger vi også regjeringens tydelige støtte i nettopp disse sakene. Det siste vi trenger er miljøpopulister, som Pollestad, som gir blaffen i kunnskap og fordekker de helt reelle dilemmaene kommunepolitikere står i.

Kommunene trenger en regjering som spiller på lag og hjelper oss med å utvikle nye verktøy og ressurser til naturkartlegging og arealregnskap, blant annet, slik at vi kan utføre jobben vår som arealforvalter på en god og kunnskapsbasert måte.

Pollestad lager et skille

Pollestad tegner et kunstig skille mellom by og land, og antyder at Oslo ikke har orden på sin egen arealpolitikk. Realiteten er at Oslo har en streng regulering av arealbruken med en Markagrense og andre krav og mekanismer som skal sørge for at vi ikke bygger ned natur.

Det blågrønne byrådet vil skjerpe den grønne naturpolitikken ytterligere. Vi ønsker kort og godt å spille på lag med naturen, fordi vi er helt overbevist om at det er det som er en fremtidsrettet og moderne politikk. Et flertall i befolkningen ønsker seg en strengere arealpolitikk. Min påstand er at folk og lokalpolitikere, uansett om vi bor i byen eller på landet, er glad i nærnaturen vår og fullt i stand til å bygge livskraftige kommuner - uten å rasere naturen på veien.

Men da trenger vi en regjering som støtter oss, ikke en som bygger opp om en feig og utdatert nedbyggingspolitikk som drar Norge i stikk motsatt retning.