Egen nøkkel, egen dør, egen leilighet på 20 kvm, det er lykken og en ønskedrøm for mange studenter og single. Men rødgrønne politikere kaller dem for «dyre bøttekott», og politiet mener små leiligheter tiltrekker seg kriminelle.

Begge tar feil. Vi vil vise hvordan både 20 og 30 kvm. gir rom for en fullverdig opplevelse av god bokvalitet.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Ikke et mål at folk skal bo trangt

Det er selvfølgelig ikke noe mål i seg selv at folk skal bo trangt, men det er et usedvanlig viktig mål at flest mulig skal kunne eie sin egen bolig så tidlig som mulig. Det gir folk mer frihet og flere muligheter i løpet av livet, og det er økonomisk klokt.

Det er også et viktig mål at flest mulig skal kunne bosette seg der de ønsker. Den såkalte sykepleierindeksen ble nylig oppdatert og viser at en singel sykepleier kun har råd til 2,4 prosent av boligene i Oslo. Samtidig ser vi at små leiligheter prosentvis har steget mer i verdi enn større.

Et av svarene på boligkrisen

Leilighetsnormen gir i deler av Oslo forbud mot å bygge nye leiligheter på mindre enn 35 kvm. Dette vil vi i Høyre endre og det er et av svarene på hvordan boligkrisen i Oslo skal løses.

Vi ser altså på små leiligheter som oppfyllelsen av en drøm om å være selvstendig og om å ha muligheten til å bygge egenkapital til den neste, større familieboligen.

Bortsett fra egne studentboliger ønsker vi ikke å bygge blokker kun bestående av slike små leiligheter. Vi tror på større bredde innenfor ett og samme boligprosjektet. Skal vi sikre et mangfold av boliger som passer flere måter å leve på, er det viktig at vi også legger til rette for flere små leiligheter.

Singel-leiligheter

Men hva inneholder denne egen-bolig-drømmen? Hvordan er det å bo på 20 og 30 kvm? Vi har laget to eksempler på det vi mener er gode singel-leiligheter.

Felles for leilighetene er at de har tilstrekkelig med oppbevaringsplass slik at boligen vil fungere godt i hverdagen. Smarte løsninger for små leiligheter er bl.a. skap som går helt til taket, ekstra dype skap, lagringsplass under sengen, i sittebenker og puffer, skap og hyller høyt på veggen.

20 kvm. leilighet

Badet har alle basisfunksjoner: Toalett, vask, dusj og vaskemaskin. I gangen er det plass til både varmtvannstank og garderobe. En skyvedør inn til oppholdsrommet gjør at man slipper å ta hensyn til dørens svingradius når man møblerer. Kjøkkensonen er fullverdig, og bordet har sitteplass til fire fordelt på to stoler og en komfortabel sittebenk. Dobbeltsengen er en skapseng som slås opp når den ikke er i bruk. Det gir god romfølelse og frigjør plass på dagtid. Lenestolen i hjørnet kan da flyttes frem foran skjermen på veggen.

30 kvm. leilighet med separat soverom

Bad og gang er som i alternativ 1, men større. Løsningen er japanskinspirert med fokus på fleksibilitet ved bruk av skyvedører som kan åpne og lukke soverommet. Dobbeltsengen har garderobeskap i overkant og på begge sider. Skyvedørene har to fordeler: Det er ingen svingradius å ta hensyn til, og løsningen gir bedre romfølelse. Det fullverdige kjøkkenet er skilt fra stuedelen i en halvåpen løsning, og stuen har både sittegruppe og spiseplass til fire.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Vil jeg ha døtrene mine på Jessheim eller skal de få bo hjemme til de blir 35?

Les også

Hvis du bor i en skoeske, da bor jeg i en fyrstikkeske

Les også

Uten ryggrad til å stå imot press fra utbyggere bygges det en by uten sjel