Dersom du ikke får lån i vanlig bank og oppfyller visse krav når det gjelder inntekt, for eksempel er såkalt «vanskeligstilt», kan du få såkalt «Startlån» fra Husbanken. Dette er en bra ordning, og selv om nåløyet er trangt, har den hjulpet mange med å komme inn på boligmarkedet.

Det er kommunene som administrerer ordningen og tildeler lånene. Husbanken bestemmer hovedretningslinjene, men i forskrift for startlån er det slått fast at «Kommunene kan fastsette eget regelverk i samsvar med forskriften».

Da nærmer vi oss kjernen i dette innlegget.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Må kjøpe bolig i kommunen

Oslo kommune har i lånetilsagnene til sine startlånskunder lagt inn et krav om at de «må kjøpe bolig i kommunen».

Som boligkjøpsrådgiver har jeg hjulpet en del boligkjøpere med Startlån med boligkjøpet. Lånerammen er som oftest veldig stram, og det er svært få boliger tilgjengelig i Oslo til deres budsjett.

Det samme kan være tilfelle for boligkjøpere med privat finansiering. Når jeg har bistått disse og vi ikke har lykkes med å finne ønsket bolig innen Oslo, har vi ofte søkt etter objekter i kommunene utenfor Oslo hvor prisene er lavere.

Dette er ikke mulig for folk med Startlån. De har altså mindre valgfrihet enn øvrige boligkjøpere. Er dette rettferdig eller fornuftig?

Jeg mener nei. Det viktigste må vel være at formålet om å hjelpe folk inn på boligmarkedet oppfylles.


Valgfrihet bør gjelde for alle

Jeg har undersøkt saken og også forsøkt å få et svar fra Oslo kommune om hvorfor de krever at boligen som startlånskundene kjøper må være i Oslo, men foreløpig ikke fått noe fornuftig svar.

Etter en del søk omkring utbredelsen av kravet om at Startlånet må benyttes til kjøp av bolig innen kommunen hvor lånet gis, fant følgende informasjon.

«Undersøkelser viser at det i 70 prosent av retningslinjene (de kommunale) er et ufravikelig krav at låntaker skal kjøpe bolig i kommunen hvor bruker har søkt om startlån», ifølge Proba Samfunnsanalyse: Kommunenes retningslinjer og praksis for startlån (2012).

Oslo tilhører disse 70 prosentene. Det virker ulogisk og nærmest i strid med formålet om å kunne hjelpe flest mulig inn på boligmarkedet, at det i landets største pressområde med de aller høyeste boligprisene, skal være et krav om de med den laveste finansieringen blir tvunget til å kjøpe bolig innen kommunen.

Valgfrihet er en grunnleggende rettighet, og den bør gjelde for alle – uavhengig av om man er finansiert av det offentlige eller det private.

Oslo kommune bør revurdere sitt krav om at startlånsmottakere må kjøpe bolig i kommunen. De står helt fritt til å fjerne denne bestemmelsen. Det er på tide å sette menneskene først, å åpne dører i stedet for å stenge dem. La oss gjøre Startlånet til det det var ment å være – en mulighet for flere til å eie sin egen bolig.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Oslo kan ikke sitte og vente på at staten skal fikse ting, vi må ta saken i egne hender

Les også

Jeg overlevde en uke utenfor Ring 3

Les også

Bøttekottlivet er verken lykke eller en ønskedrøm

Les også

Grünerløkka er mer enn et symbol på bygdefolks forakt mot hipstere. Det er vår bydel, mine barns hjemsted