Teksten ble først publisert på supporterbloggen Aperopet, og gjengis med skribentens tillatelse.

Topp seks-stall. Landslagsstopper. Sommerens overgangsvinner.

Som sagt flere ganger før. Vålerenga lurer deg til å tro at alt skal gå bra – så får du dolkestøtet. Etter å ha kjørt oss igjennom en helvetes høst som så ut til å kanskje ende bra, så sørger de for en siste twist.

Men denne sesongen har gjennomgående vært helt dust. Teit, rett og slett. Det startet allerede i januar med en kaptein som skaper en medieføljetong om lovnader som ikke er holdt og greier. Dette fortsetter utover i sesongen, mens han selv underpresterer på banen og fremstår – sett utenifra – som en lite stilig leder som stort sett bare kjefter på medspillerne sine. Så kan det godt hende han har en annen fremtoning innad og at de aksepterer at dette er lederstilen, men jeg tviler.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening? Send inn ditt debattinnlegg her. For at innlegg skal bli vurdert må de sendes inn med skjema.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten. Skriv fra hjertet med et tydelig språk, og ha gode budskap.

Vi mottar mange innlegg så beregn 1-3 dager for svar.

Også har vi sagaen med Layouni og Fagermo, hvor ingen kommer særlig bra ut av det. Layouni ble antakelig sur og stakk til Sverige med mobilen av fordi han ikke fikk en overgang han ønsket seg. Fagermo slenger med leppa, og det blir side opp og side ned med frittalende spiller og trener, og en medieavdeling som aldri kommer i forkant. Mens rettighetshaver fråtser – og gjør en dårlig jobb hvor de glemmer å stille Layouni helt innlysende spørsmål. Noe Jokke må påpeke i podkasten deres.

Vi spiller masse dårlige treningskamper, også skal vi spille mot Häcken i Göteborg. Fordi fansen hadde ønsket en utenlandstur. Bare tre dager før kampen skal spilles så finner Enga ut at de har 15 spillere på landslagssamling og 3–4 til som er skadet. 15 landslagsspillere i A-stallen? OK. Kampen blir avlyst, og klubben tilbyr seg å betale ut kompensasjon til de som har kjøpt buss og togbilletter.

Serien starter litt humpete, men vi vinner borte mot Rosenborg og hjemme mot HamKam bla. Også ryker vi på et grusomt 3–4 tap i derbyet. Det er åpenbart at ting ikke er som det skal være. Og det skulle bli verre.

Ny trener

Etter å ha tapt 0–1 for Godset hjemme i juni så får Fagermo sparken.

Da er det kanskje nærliggende å tro at Jan Frode Nornes leder laget ut sesongen. Han har gjort det før, er tilsynelatende godt likt blant spillerne og vil sørge for kontinuitet mtp formasjon osv. Etter å ha vunnet 5–0 over Stjørdals-Blink i cupen så går vi på nok et grusomt hjemmetap der Viking scorer vinnermålet sju minutter på overtid i en kamp der vi tidvis blir herset med av et svinete Viking-lag som drar på seg sju gule kort.

Etter en sterk 0–0 i Tromsø blir Geir Bakke presentert som ny Vålerenga-trener helt ut av det blå. I Vålerenga går vi ikke stille i dørene. Bakke skal bygge kultur og greier. Det er fint det, det er kanskje det vi har trengt etter spillerne åpenbart gikk lei av den forrige treneren. Men det utløser en ny mediestorm, og på Romerike får de total meltdown. Det var morsomt, men selvsagt også illevarslende mtp at vi garantert kom til å tape bortekampen der, noe vi selvsagt gjorde.

Men da har vi ny trener, som står for en helt annen type fotball enn tidligere. Dermed gjennomføres en formasjonsendring midt i sesongen, som leder til at vår beste ving, Ofkir, må benkes mye. Magnus Riisnæs, en juvel, klubbspiller, og sønn av faren sin, må plutselig spille på kant.

Etter tre strake tap, blant annet 2–3 hjemme for Sandefjord hvor mange tilreisende Lillestrøm-fans fikk glede seg over en ny overtidsseier, fire minutter på overtid denne gangen. Så klarer vi faktisk en rekke uavgjort utover i august, samt en fantastisk borteseier i Drammen.

Sommerens overgangsvinner

Sommerens overgangsvinner? Det er oss, det. Etter å ha solgt Seedy Jatta til Strum Graz og Odin Thiago Holm til Celtic for bra med penger får vi inn Andrej Ilic som viser seg å være en skikkelig goalgetter. Samtidig får vi inn en fet albansk midtstopper, som ligner på Gunther Steiner, som scorer i debuten. Og Elias Hagen, fenomenet fra Grorud som ble tuppa ut av Glimt fordi byens store sønn ikke likte seg i utlandet.

Det skulle vise seg at lokale Kiil Olsen funka bedre enn Bitri i forsvaret, mens Elias Hagen var usynlig i cirka alle kamper etter borteseieren i Drammen. Mulig jeg er ufin med Hagen her, men noen ganger legger jeg rett og slett ikke merke til at han spiller. Så kanskje det har noe med rollen hans, hva vet jeg. Men Ilic leverer 11 mål på 14 kamper i serie og cup før playoff. Og han redder oss (midlertidig) med scoring mot Tromsø.

Den fæle høsten

Allikevel får vi bare et kort løft, hvis det kan kalles et løft. Utenfor banen bestemmer Mehran seg for å si opp, og fansen peker på daglig leder. Mens gutta ikke akkurat leverer varene på banen så fortsetter bråket rundt Espeseth, inntil han bestemmer seg for å si opp. Trøim henter inn Kjetil Siem som styreleder, denne gang i AS’et, og han tar umiddelbart over klubbens podkast hvor styreleder i AS’et forteller resten av Vålerenga-familien hvordan vi skal oppføre oss og hva som gjelder.

Samtidig taper vi fire strake for Brann, Lillestrøm, Rosenborg og Sarpsborg 08. Rosenborg kjører en oppfinnsom tifo med en reseptlapp hvor kuren er å spille mot Vålerenga på Valle. Og de har helt rett. Kun to hjemmeseire i serien i hele 2023. Da rykker du som regel ned.

Selv om Vamosmannen gir oss ny energi og entusiasme, og vi faktisk får veldig gode opplevelser på Hamar og mot Tromsø, og Østblokkamiljøet vokser, pulserer, og florerer, så vil det seg ikke. Vi vinner 2–0 mot et dårlig, svinete og atalt KBK borte, men gir det selvsagt bort hjemme.

Dette er en gjenganger i Vålerenga. Vi er alt for snille, og lar drittlag og drittspillere herse med oss. Vi kan gå tilbake til han som prøvde å brekke beinet til Aaron Dønnum på Odd, som senere i kampen ble matchvinner. Han rassen på Kristiansund som kvestet Osame i fjor. Og han atale islendingen hos dem i år. Han skulle hatt fire gule kort i bortekampen alene, og får attpåtil slippe unna med en dårlig panenka i straffekonken hjemme. Fotballgudene burde straffet han for det, men han fikk dessverre en ny sjanse av kriminelle Svein Oddvar Moen, en av Norges svakeste dommere. Jeg ante uråd da jeg så han var satt opp til returen, og fikk rett. At han presterer å gi gult kort til begge spillerne i situasjonen der Bjørdal blir meid inn i spillerbenken til KBK også regelrett flydd på av alle sammen sier det meste. Han er en feig, dårlig og svak dommer som er mest opptatt av pirk. Og KBK er det mest usportslige og ufyselige laget jeg vet om i Norge. Og da er det selvsagt dem vi fikk i kvaliken.

Så hva nå?

1: For det første: Borchgrevink blir ny kaptein. Jeg har full forståelse for at Strandberg ble skjermet fra pressen i serieinnspurten her. De kjørte på som faen fordi han også er landslagsspiller. Men når han ikke snakker med media etter nedrykket er et faktum og sesongen er over, mens mannen som brente siste straffe står og gjør det, så forteller det meg hvem som bør være kaptein neste sesong. Christian Borchgrevink. Få han signert fort som faen, og gjør han til kaptein.

2: Jeg er vanligvis ikke fan av etterpåklokskap, men ærlig talt. Kunne vi ikke bare ansatt Bakke etter sesongen da? Så hadde vi sluppet massiv støy oppi all den andre støyen, vi hadde hatt kontinuitet i formasjon og antakelig redda plassen med ok margin. Tror jeg. Det valgte man ikke å gjøre, og det var en enorm feilvurdering av de involverte. Bør vi ha inn mer fotballkompetanse i styret?

3: Hvorfor er Vålerenga dårligere jo flere folk som kommer? Hvorfor tar vi medalje når hele verden er stengt ned av en pandemi, men er dårlige når folk kommer tilbake? Dette har vært en gjenganger i flere tiår i VIF. Det er ikke noe nytt. Gå tilbake i historien og tell antall seire vi har når det er nær utsolgt – de finner du nesten ikke. Og nå rykker vi ned med 20 % vekst i tilskuertallet og kanskje verdens verste hjemmeform. Dette må dere finne ut av. Hint: Mentalitet.

4: Nå må det ryddes. Vi må bli flinkere til å ta vare på våre egne, lokale spillere. All ære til Bjørdal og Strand, men Riisnæs må få plassen til en av dere. Sorry. Kiil Olsen må fortsette på stopperplass. Aleksander Hammer Kjelsen må få mye spilletid neste år. Jacob Dicko Eng må få all støtten han trenger for å komme tilbake. Jones El Abdellaoui, som rykket opp med KFUM, bør få mye spilletid. Jeg aner ikke hvordan alle disse gutta passer inn i systemet, men det vet sikkert han som ansatte treneren med det fuckings systemet.

5: Som jeg spurte i juli etter ansettelsen av Bakke: Hva er strategien, Vålerenga? Vel, i klubbens strategi som ligger her kan vi lese i målene at:

«Vi skal bygge et sterkt lag rundt en stamme av egenutviklede spillere fra Stor-Oslo. Gjennom etprofesjonelt treningsmiljø både for a-laget og landets beste akademi, skal vi tiltrekke oss godespillere og skape resultater som tar laget til medaljeplass hvert år.»

Det er mulig vi tar en gjennomgang av denne strategien og hvordan den er fulgt senere, men på side 9 vi kan lese at vi skal ha følgende spillestil:

Vålerenga skal spille underholdende fotball gjennom:

  • offensivt å styre kamper med høy ballbesittelse og tydelige prinsipper i eget angrepsspill.defensivt å ha høy aggressivitet i presset både i høyt og lavt press.
  • Dette skal være Vålerengas sportslige DNA. Hvordan rimer dette med ansettelsen av Geir Bakke?

Vi skal også ha spillere som:

har høy kamp- og treningstilgjengelighet (> 90 %).

Hvordan rimer dette med signeringen av blant annet Stefan Strandberg?

Varen er levert

Som Spettet sa en gang: Varen er levert. Denne gangen heter den ikke førstedivisjon og Mandalskameratene, den heter Obos-ligaen og Egersund. Og det er helt 100 % selvpåført.

Men vi slipper i alle fall VAR. Og KBK.