Byutviklingen behøver ildsjeler som Bitten Forsudd i Gamlebyen beboerforening. Men vi kan ikke bygge en by på drømmer og idealisme. Realisme må avgjøre. Dessverre.

Nye boliger i Konows gate 5-7 har skapt stort engasjement. Striden står om en sliten og på ingen måte spesiell bygning fra 1906. Skal den bevares eller rives for å gi plass til 80 nye boliger?

Forsudd i beboerforeningen har lagt ned et imponerende engasjement for bevaring. Men på hvilket grunnlag? Nostalgi? Drømmen om at alt skal være som det var? Begge deler er absolutt gode grunner for å slåss for bevaring. Men avgjørelser må baseres på fakta og realistiske muligheter.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Idealisme, ikke fakta

I Avisa Oslo spør Bitten Forsudd: «Hvor kommer de 30 millionene fra? Finnes det en god tilstandsrapport for bygningen dere river?»

Spørsmålet viser at det er idealisme og ikke fakta som styre beboerforeningens ønske om å bevare bygningen.

Hadde Bitten Forsudd lest de offentlig tilgjengelige dokumentene i byggesaken ville hun kjent svarene egne spørsmål.

Tilstandsrapporten fra Bygganalyse slår fast at «aktuelle vedlikeholdstiltak» er vurdert til 30,8 millioner kroner og rapporten viser i detalj hvordan beløpe fremkommer. I rapporten står det blant annet at eiendommen har svikt i bærekonstruksjon for saltak og etasjeskiller, lekkasjer i renner og nedløp og at det flere steder er fare for at fasade vil falle ned.

Beboerforeningen mener lagerbygningen bør settes i stand og brukes som nabolagshus. En fin ide som utvilsomt vil bli et gode for de som bor i området, men hvem skal betale de 30 millionene denne drømmen koster?

Ukjent historie løftes frem

I Konows gate finnes også en ukjent industrihistorie fra 1700-tallet. Et alunverk som var en av de første større industrier i Christiania. Ved å rive bygningen blir dette nå løftet frem og gjort tilgjengelig for alle. Det overraske meg at Forsudd og beboerforening ikke synes dette er noe å bevare, men avfeier det som noe «det nok av i skrenten der borte».

Bitten Forsudd mener at det ikke finnes grønne lunger igjen i Gamlebyen. I Konows gate 5-7 omgjøres nå sort asfalt til grønne plener og der det nå står en stygg lagerbygning blir det om et par år et nytt grønt område.

Med bystyrets vedtak om denne utbyggingen får vi 80 nye boliger, hentet frem 300 år gammel industrihistorie og det blir litt mer grønt i Gamlebyen - hvis vi holder oss til realistiske fakta.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Arve Juritzen bør tenke litt over behandlingen som gis både nåværende og fremtidige Gamleby-beboere

Les også

Derfor river vi i Gamlebyen. Jeg håper det blir lenge til neste gang

Les også

Det er ikke for sent å trekke i nødbremsen, det vil spare milliarder av skattekroner og skape et bedre byliv